środa, 27 września 2017

Jabłka pod kruszonką

z lodami waniliowymi - mniam :)


W tym przypadku zachęty chyba nie trzeba :)
Kruszonki można użyć do każdego rodzaju owoców, i ogólnie całość modyfikować tak, jak nam tylko wyobraźnia podpowiada.
Kruszonkę robię zawsze trochę wcześniej, spokojnie może sobie poleżeć w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet kilka dni :)

Jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi

Kruszonka
15 dkg mąki (około pełna szklanka)
5-7 dkg brązowego cukru (około 1/4 szklanki)
10 dkg zimnego masła

Mąkę należy wymieszać z cukrem i dodać masło - szybko zagnieść ciasto, muszą być sypkie, grube grudki. Wstawić do lodówki.

Jabłka

3 średnie jabłka
cukier wedle uznania
cynamon
cukier waniliowy - odrobina
(ja tutaj trochę szaleję, czasem dodam wody różanej, czasem likieru pomarańczowego ... kto co lubi)

Jabłka obieramy, drobno kroimy, wrzucamy do rondelka. Podlewamy odrobiną wody i krótko dusimy (bez przykrycia), tak, żeby jabłka się nie rozpadły ale zmiękły. Dodajemy cukier, cynamon i co tam jeszcze chcemy, mieszamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.

Natłuszczone masłem foremki, albo jedną dużą formą napełniamy owocami i przysypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut przy włączonych obu grzałkach. Tuż przed końcem włączam termoobieg.
Podajemy gorące z gałką lodów.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz