niedziela, 15 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

szybkie i smaczne



Sezon na rabarbar trwa, więc doświadczeń (owocnych i smacznych) ciąg dalszy :))
Kruche to kruche a jeszcze z dodatkami - zawsze jest na nie zapotrzebowanie i nic więcej pisać nie trzeba - więc do dzieła :))



Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto:
3 szklanki mąki
200 gram masła lub margaryny (dałam masło)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
5-7 łodyg rabarbaru
1 łyżka cukru
1 budyń

Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Pierwszą część chowamy do lodówki, drugą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka 25 x 29 cm - może być większa, nawet wskazane - wtedy spód będzie trochę cieńszy. Można też ciasto podzielić na 3 części, wtedy 1/3 idzie na spód, 2/3 do lodówki na kruszonkę - to zależy co lubimy :))
Blaszkę z ciastem podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
Rabarbar (umyty i obrany) kroimy na kawałki, posypujemy łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na podpieczone ciasto układamy rabarbar (bez soku, który puścił), na rabarbar wlewamy masę budyniową, a na to układamy starte na tarce ciasto z lodówki (kruszonkę).
Wszystko pieczemy 30 - 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego :))


3 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie przepadam za rabarbarem, ale kruche pochłaniam w każdej postaci - nawet te z rabarbarem. Jest lekko winne i bardzo dobre :)

      Usuń
    2. Jeżeli uwielbiasz ciasta z rabarbarem to polecam tartę - jest jeszcze lepsza :)
      http://marzenianatalerzu.blogspot.com/2016/05/tarta-z-rabarbarem.html

      Usuń