wtorek, 17 maja 2016

Caprese inaczej


Inaczej, ponieważ w miseczce, przemieszane, pokrojone, doprawione, podane :))


Uwielbiam połączenie pomidorów, mozzarelli i bazylii - do tego dobra oliwa i cytryna. Caprese robię na różne sposoby - bardziej elegancko gdzie wszystko jest oddzielnie (tradycyjnie), albo przekładam plastry pomidora plastrami mozzarelli i polewam sosem bazyliowym (przepis zamieszczę przy pierwszej nadarzającej się okazji), albo właśnie tak jak dzisiaj - na szybko wszystko w jednym worku.
Efekt smakowy jest bardzo dobry z tej prostej przyczyny, że smaki są przemieszane i przechodzą między sobą - jedząc czujemy wszystkie smaki razem a nie oddzielnie :))
Polecam ten sposób.



Caprese inaczej

3 pomidory malinowe
opakowanie kulek mozzarelli
garść listków bazylii (bez łodyg)
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
ulubiona oliwa - ja dodaję bazyliową własnej produkcji - oliwy smakowe

Umyte pomidory kroimy w dużą kostkę (wycinamy stwardniały środek), kulki mozzarelli kroimy na pół, listki bazylii drobno siekamy (drobne, młode listki dajemy w całości). Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, polewamy oliwą i .... smacznego.

Może do tego jakieś grzaneczki z masełkiem czosnkowym, albo bazyliowym ? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz