- bazyliowo-czosnkowa, rozmarynowo-czosnkowa, ziołowa
Zanim zabrałam się za robienie oliwy smakowej, trochę poczytałam na ten temat. Myślę, że istotną informacją jest to co dotyczy składników - żeby zmniejszyć ryzyko zepsucia się oliwy, zioła jakie dodajemy powinny być suszone, a oliwa podgrzana do około 60 stopni - dzięki temu wydłużymy jej trwałość.
Oliwy można dobierać według własnego smaku, można zrobić tylko z jednego rodzaju oliwy lub oleju - to zależy co komu smakuje :))
Buteleczki z oliwą zamykamy dopiero jak oliwa wystygnie.
Oliwa smakowa - baza
Przepisy są na buteleczki o pojemności 125 ml - bardzo małe.
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Oliwy należy wlać do rondelka, dodać sól i podgrzać - należy uważać ponieważ oliwa szybko nabiera temperatury.
Trzy buteleczki należy wyparzyć i osuszyć
Oliwa bazyliowo - czosnkowa
około 10-15 listków bazylii ususzonych w piekarniku
1 łyżeczka suszonego czosnku w płatkach
1/2 łyżeczki suszonej bazylii (z torebki)
Składniki umieścić w buteleczce i zalać ciepłą mieszanką oliw z solą.
Oliwa rozmarynowo - czosnkowa
2 gałązki rozmarynu ususzonego w piekarniku
1 łyżeczka suszonego czosnku w płatkach
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (takiego z torebki)
Składniki umieścić w buteleczce i zalać ciepłą mieszanką oliw z solą.
Oliwa ziołowa
1 gałązka rozmarynu ususzonego w piekarniku
3-4 listki bazylii ususzonej w piekarniku
1 łyżeczka suszonego czosnku w płatkach
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonej mięty
Składniki umieścić w buteleczce i zalać ciepłą mieszanką oliw z solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz