niedziela, 15 maja 2016
Babeczki na białkach
Czasem zostają nam białka, z którymi nie wiadomo co zrobić - wyrzucić szkoda, a pomysłu brak.
Teraz nie będzie wyjścia - skoro pomysł już jest, to trzeba będzie zużyć białka. Do roboty :))
Ciasto można wykorzystać na muffinki i na jedną dużą babkę.
Babeczki na białkach:
6 białek
0,75 szklanki cukru
cukier waniliowy
20 dkg masła (margaryny)
3/4 szklanki mleka
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przypraw do piernika
pokruszone orzechy włoskie (w/g uznania)
Masło roztopić i przestudzić.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodawać partiami przestudzone masło i mleko (o pokojowej temperaturze). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, kakao i orzechami - mieszankę dodać do masy.
Foremki do babeczek natłuszczone i oprószone mąką wypełnić do 2/3 masą i piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w 170 stopniach.
Upieczone babeczki posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową .
Smacznego :))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zjadłabym taką babeczkę ze smakiem.
OdpowiedzUsuńZe smakiem - zgadza się :)Są bardzo lekkie i puszyste - polecam.
OdpowiedzUsuń