specjalnie na konkurs miesięcznika Kuchnia :))
Tę oliwę razem z poprzednimi oliwami smakowymi - oliwy smakowe - wysłałam na konkurs ogłoszony w miesięczniku Kuchnia. Nagroda przyszła pocztą - książki "KUCHNIA TOSKAŃSKA" Piotra Adamczewskiego i "ŻÓŁTY PRZEWODNIK 2016" Gault / Millau (przewodnik po restauracjach, hotelach i produktach regionalnych.
Przypomnę:
żeby zmniejszyć ryzyko zepsucia się oliwy, zioła jakie dodajemy powinny
być suszone, a oliwa podgrzana do około 60 stopni - dzięki temu wydłużymy
jej trwałość.
Buteleczkę z oliwą zamykamy dopiero jak oliwa wystygnie.
Oliwa orientalna o smaku cytrusowym
Składniki na buteleczkę o pojemności około 310 ml
Baza
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich
1/3 szklanki oleju rzepakowego
płaska łyżeczka soli himalajskiej
Oliwy należy wlać do rondelka, dodać sól i podgrzać do temperatury około 60 stopni.
Dodatki smakowe
skórka okrojona z 1/3 cytryny
1 "łuska" z trawy cytrynowej
3 listki limonki (moje były mrożone)
3 listki Kaffiru (moje były suszone)
1 łyżeczka suszonego czosnku w płatkach
Skórkę
z wyszorowanej cytryny należy pokroić w bardzo cieniutkie paseczki i
razem z listkami limonki i trawą cytrynową należy podsuszyć w
piekarniku.
Po podsuszeniu wszystkie składniki należy umieścić w buteleczce i zalać ciepłą mieszanką oliw z solą.
Na tej oliwie będę obsmażać ryż, który będzie dochodził w mleczku kokosowym, użyję go do przygotowania makaronu chińskiego z patelni (dodam tylko octu balsamicznego i sosu sojowego ciemnego), dodam również do surówek różnego typu - kto co lubi :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz