wtorek, 26 września 2017

Pasta grzybowa

- do sosów, zup ..... -


Pasta grzybowa to wynalazek na miarę obecnych potrzeb. Wprawdzie oryginalny przepis jest na grzyby w całej postaci, tak ja wykorzystałam go na potrzeby pozostałych ogonków.
Pasta zaskakuje smakiem, faktycznie jest doskonałym dodatkiem do sosów, zup i podbija ich smak. Polecam, to taka grzybowa wegeta.

Pasta grzybowa

2 kg drobnych grzybów lub pieczarek (u mnie były to ogonki)
2 spore marchewki
1/2 bulwy średniego selera
1 spora pietruszka
cebula
3-4 ząbki czosnku
masło klarowane
sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, cytryna
ziele angielskie i liść laurowy do słoiczków



Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, warzywa trzemy na grubszych oczkach, cebulę i czosnek kroimy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sporą łyżkę masła klarowanego i szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy starte warzywa i chwilę przesmażamy. Dodajemy grzyby i ewentualnie jeszcze trochę masła i wszystko przesmażamy około 30 minut. Trzeba mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliło.
Całość blendujemy, przyprawiamy do smaku (powinno być wyraziste) i dusimy jeszcze około 5 minut.
Do wyparzonych słoiczków (proponuję mniejszą pojemność, żeby po otwarciu zużyć całość) wkładamy po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym, wkładamy i ubijamy pastę grzybową i całość zalewamy rozpuszczonym masłem klarowanym.
Pasteryzujemy po 20 minut przez dwa kolejne dni.

Smacznego :)


2 komentarze: