środa, 27 września 2017

Sos pomarańczowy aksamitny

- jako pyszny dodatek do deserów :)


Delikatny, aksamitny sos do lodów, sałatek owocowych, ciast - zwłaszcza sernika :)


Sos pomarańczowy

3 żółtka
50 g cukru pudru
sok z 2 dużych pomarańczy (około 150 ml)
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny (około 10 ml)
80 g masła

W rondelku wymieszać żółtka z cukrem, dodać sok z owoców, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Do ciepłej masy dodać masło i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko cały czas mieszać na wolnym ogniu. Kiedy sos nabierze wyższej temperatury, tuż przed zagotowaniem - podgrzewać jeszcze 3-4 minuty. Należy pilnować, żeby się nie zagotowało bo jajka się zetną :(
Sos przecedzić przez sitko i przelać do słoiczka. Można trzymać w lodówce do 2 tygodni. Można podawać na zimni o na ciepło :)



1 komentarz: