z lodami waniliowymi - mniam :)
Kruszonki można użyć do każdego rodzaju owoców, i ogólnie całość modyfikować tak, jak nam tylko wyobraźnia podpowiada.
Kruszonkę robię zawsze trochę wcześniej, spokojnie może sobie poleżeć w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet kilka dni :)
Jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
Kruszonka
15 dkg mąki (około pełna szklanka)
5-7 dkg brązowego cukru (około 1/4 szklanki)
10 dkg zimnego masła
Mąkę należy wymieszać z cukrem i dodać masło - szybko zagnieść ciasto, muszą być sypkie, grube grudki. Wstawić do lodówki.
Jabłka
3 średnie jabłka
cukier wedle uznania
cynamon
cukier waniliowy - odrobina
(ja tutaj trochę szaleję, czasem dodam wody różanej, czasem likieru pomarańczowego ... kto co lubi)
Jabłka obieramy, drobno kroimy, wrzucamy do rondelka. Podlewamy odrobiną wody i krótko dusimy (bez przykrycia), tak, żeby jabłka się nie rozpadły ale zmiękły. Dodajemy cukier, cynamon i co tam jeszcze chcemy, mieszamy jeszcze chwilę na ogniu i gotowe.
Natłuszczone masłem foremki, albo jedną dużą formą napełniamy owocami i przysypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut przy włączonych obu grzałkach. Tuż przed końcem włączam termoobieg.
Podajemy gorące z gałką lodów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz