niedziela, 8 grudnia 2013

Pieczarki faszerowane serami

- lub czym dusza zapragnie :)

 


Tym razem jednak będą to sery.
Do faszerowania wybieram pieczarki o ładnych, średnich kapeluszach i staram się, żeby wszystkie były w zbliżonym rozmiarze. Dzisiaj jednak pieczarki wybierała mi Pani ekspedientka i każda jest inna - od najmniejszej, do największej :))
Kupuję zawsze o 2-3 pieczarki więcej niż chcę faszerować - z dwóch powodów:

1. kapelusze trzeba wydrążyć i czasem coś pójdzie nie tak - kapelusz nagle robi się dziurawy lub pęka (tę czynność trzeba robić bardzo delikatnie i z wyczuciem),
2. same ogonki do farszu to za mało, a dzięki temu mamy 2-3 kapelusze dodatkowo.
Rodzaje serów można komponować według własnego uznania.

Pieczarki z farszem serowym

 8 średnich równych pieczarek + 2 szt
1 mała cebula
1 łyżka masła lub oleju
2 łyżki sera feta
1 łyżka serka śmietankowego czosnkowego (taki do smarowania kanapek) - te serki mają intensywny smak więc ostrożnie, żeby nie przedobrzyć
150 g (opakowanie) kanapkowego serka śmietankowego
150 g białego sera
2 łyżki tartego żółtego sera + do posypania
sól i pieprz do smaku


Pieczarki szybko umyć (żeby nie nasiąkły wodą) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oderwać nóżki i małą łyżeczką wydrążyć kapelusze. Nóżki i wydrążony miąższ odłożyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (błyszcząca strona na górze), ułożyć wydrążone kapelusze i na 7 minut wsadzić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Chodzi o to żeby kapelusze "puściły" wodę. Po tym czasie pieczarki wyjąć i dać im jeszcze jakieś 2-3 minuty po czym wylać wodę z kapeluszy i dodatkowo osuszyć je ręcznikiem papierowym.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło lub olej i zeszklić na nim cebulę, dodatkowe pieczarki, ogonki i wydrążony miąższ również drobno pokroić i dodać do zeszklonej cebuli. Podsmażać razem do momentu, aż odparuje cała woda. Przełożyć do miski.


Dodać wszystkie sery, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. 

 

Farszem napełnić kapelusze pieczarek, posypać żółtym serem i zapiekać przez 13-15 minut w 175 stopniach.


Życzę smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam tak nadziewane pieczarki ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię je od niedawna, ale za to dosyć często - szczególne zamówienie córci :))
      Pozdrawiam Dorota

      Usuń
  2. Ależ mi narobiłaś smaku na te pieczarki. Tak mi ślinianki pracują, że muszę uważać, żeby nie zachlapać ekranu komputera. Robiłam podobnie, ale bez serów w farszu. Twój jest zdecydowanie ciekawszy. Pomyślę, jak mi sił starczy po świętach to zrobię na Sylwestra, bo jesteśmy w domu z wnusiem. Kolacja uroczysta sylwestrowa musi być.
    Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczoru!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu
      Mój Sylwester pewnie też w domciu z młodszą córcią :))
      Bardzo mi się podoba ta intensywna praca ślinianek a zwłaszcza wizja zachlapanego monitora :))))
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń