Bosonoga Contessa
Przepis pochodzi z programu Bosonoga Contessa. Ciasteczka wyszły rewelacyjne, chociaż zdecydowanie za słodkie - w związku z czym podam proporcje z mniejszą ilością cukru.
Do swoich ciasteczek owoce i orzechy dodałam "na oko" według uznania i upodobania :))
Ciasteczka przed schowaniem do lodówki można też uformować w małe placki i po schłodzeniu rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wycinać foremkami różne kształty ciasteczek. Ja, jak widać poszłam na łatwiznę :))
Ciasteczka z suszonymi owocami
CIASTO
230 gram masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru zwykłego
1 jajko
2 i 2/3 szklanki mąki
szczypta soli
OWOCE
około 40 dkg suszonych owoców (rodzynki, figi, daktyle, morele, kandyzowana skórka pomarańczy, kandyzowane wiśnie)
1 łyżka miodu
2 łyżki wybranego alkoholu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
17 dkg posiekanych orzechów i migdałów
Owoce posiekać, dodać miód, alkohol, sok z cytryny, sól i posiekane orzechy z migdałami. Tak zrobioną mieszankę schować do lodówki na 8 godzin, żeby smaki się wymieszały.
Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajko, mąkę i sól. Całość dobrze wyrobić (mikserem). Do ciasta dodać owoce i jeszcze raz wymieszać.
Podzielić na 2 lub więcej części i z każdej uformować wałek o średnicy około 2,5 cm. Wałeczki poowijać folią spożywczą lub aluminiową i schować do lodówki na 30-40 min.
Schłodzone ciasto pokroić na krążki o grubości około 1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - piec około 15-20 minut w 175 stopniach - aż się zarumienią :))
Życzę smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz